Oldalak

A születés élménye

Önismereti, sajátélményű csoport

Kevesen gondolnak arra, hogy a saját születésük alapvető mintázatként rögzül, melynek a magzati és csecsemőkori tanulási, érlelődési folyamatokban és ezért az egész élet során kiemelt szerep jut.

Születésünk az első fontos, gyökeres változás életünkben, melyet megtapasztalunk, átélünk, és sohasem felejtünk el. Szavakban azonban nem tudjuk kifejezni emlékeinket, hiszen akkor még nem voltak szavaink. A kisbabák jelentős része néhány hónapos korára meg tud birkózni családja segítségével ennek az élménynek a megemésztésével. Ha a kisbaba sír, a társadalmi beidegződés szerint a hasa fáj, de a valóságban ennél összetettebb a helyzet: éppúgy vannak hangulati ingadozásai, emlékei, lelki fájdalmai, mint a felnőtteknek, csak ezeket nem tudja szavakba önteni. Legnagyobb, sírásra okot adó bánata talán az, hogy el kellett hagynia egy teljes biztonságot nyújtó helyet, az anyaméhet.

Kisebb-nagyobb gyerekek egyaránt aktívan kitalálnak, provokálnak olyan játékokat, melynek során a születéskor átélt élményeket hangulatilag, képzeletben újraélik. A játék „mintha” világában saját maga szabályozza a feszültséget, az ismétléssel szelídíti a hatást. Más megfogalmazással: csökken az élményhez tapadó stressz által okozott feszültség. Ennek hatása az, hogy az eredeti élmény mintázata bizonyos fokig korrigálódik, a gyermek felszabadultabb, egészségesebb lesz. Fontos azonban, hogy a családtagok is váljanak képessé arra, hogy gyermeküket támogassák a stressz feldolgozási folyamatában.

Felnőttek számára saját születésük élményanyagának maradványai befolyásoló tényezőként hatnak az egész élet során és különösen a babavárás és a szülés alatt. A csoportmunka során megismerkednek a résztvevők ennek részleteivel, és ez akkor is hatásos, ha saját születésükről gyakorlatilag nincs, vagy alig van információjuk.

A csoportba azok jelentkezését várjuk, akik az önismereti munkában eljutottak saját életükben a fenti kérdésekhez, bármilyen életkorban. Azoknak is ajánljuk a csoporton való részvételt, akiket foglalkoztat a gyermekvárás, vagy esetleg már útban van a kisbaba. Ebben a csoportban fogadni tudjuk a család több tagját is egyszerre. (20 éven felülieket). A csoporton való részvételt ajánljuk a pároknak együtt.

A terápiás tapasztalatok alapján funkcionálisan meddő házaspárok számára is lehetőséget kínál ez a csoport arra, hogy elinduljanak egy másik úton saját életük és kapcsolatuk újfajta megértéséhez, és ezáltal változásokhoz. Ennek a mélyreható munkának látható gyümölcseként több esetben kisbaba született már.

A csoporton beszélgetések, egyszerű testmunka gyakorlatok és rajzolás segítségével olyan élményeket élnek át a résztvevők, melyek azután tovább segítik őket a tudatosulás és a változás útján.

A csoport előtt és után lehetőség van konzultációt kérni a Kheiron központban, vagy a Perinatus Álapítványnál, melynek során a jelentkező születéssel kapcsolatos személyes problémái, életeseményeinek összefüggései új megvilágításba kerülhetnek.

A csoporton való részvétel után gyakran felmerül az igény az önismeret elmélyítésére. Ennek lehetőségei:
- más önismereti tematikus sajátélményű csoportok,
- az egyéni konzultáció, önismereti munka, pszichoterápia,
- az autogén tréning alapfokú tanfolyam elvégzése.

Gyakorlati tudnivalók

Időpont: 2018. március 24.
szombat 9-18 óráig

Helyszín: Perinatus Alapítvány

Résztvevők:
A csoport létszáma 10-14 fő.
A csoportot vezeti Dr. S. Nagy Zita pszichológus

Hozzunk magunkkal:
- Puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk, és a földön ülünk,
- Füzetet, írószert,
- Ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk,
- Könnyű ennivalót (esetleg ebédet is).

Javasoljuk, hogy egész hétvégén kerüljük a szeszesital vagy kábító anyagok fogyasztását, a nehéz ételeket és az éjszakázást. Fogyasszunk viszont több folyadékot.

A tanfolyam díja: 16.000.- Ft , jelentkezni a részvételi díj befizetésével lehet.
A jelentkezőknek egy kérdőívet fogunk kiküldeni, amit kérjük, hogy töltsenek ki és küldjenek vissza számunkra.

Érdeklődés és jelentkezés a Perinatus Alapítvány elérhetőségein: perinatus@perinatus.hu és 70/433 2491