Oldalak

Születni-újjászületni 4 napos bentlakásos

Önismereti sajátélményű csoport

Időpont: 2019. augusztus 1-4.
Helyszín: Domaszék

A hétvégi csoporton megismerkedünk a születés alapvető tényeivel, amilyen szemszögből a pici baba tapasztalja azokat. Majd imaginációs és test-munka gyakorlatok segítségével közelítünk saját szubjektív élményeinkhez. Nem alkalmazunk hipnózist vagy más szuggesztív módszert, hogy mindenki saját belső állapotának megfelelő módon tudjon felidézni és megérteni annyi emléket, amennyinek feldolgozására készen áll. A csoport harmadik fontos része az átélt élmények feldolgozása, hiszen e nélkül nem is beszélhetünk önismeretről. Ennek fontos eszközei az élmények leírása és lerajzolása, valamint a megosztás.
Néhány előzetes gondolat a csoporthoz:
A születés életünk első nagy problémája, melyet meg kell oldanunk. A magzati lét már nem folytatható, nagyobb térre, más feltételekre van szükségünk, hogy tovább fejlődhessünk. Így életünk első nagy változása egyúttal a születés, mely minden későbbi probléma megoldás alapmintázatává is válik. Azt tanuljuk meg, hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani. Életünk menetében azután számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, ismétlődik a folyamat.

Ezért van nagy jelentősége a születési trauma pszichoterápiás, célirányos korrekciójának. Éppen a változásra való nyitottságot segít kialakítani, felismerni az élet alapjait, mely ott szunnyad az értelem határai mögött, és csak szellemi belátással, valamint hatékony eszközökkel tárható fel. Amikor valaki átmegy ezen a csodálatos folyamaton, visszatér születéséhez, felismeri és elkezdi feldolgozni a hatását, valósággal újjászületik.

A születés az élet alapvető kötődésének, az anya, az apa és az újszülött kisbaba egymás iránti elkötelezett szeretetének a megalapozása. Ebben kiemelkedő szerepe van a születés alatt az együttműködésnek és a születés után közösen megélt intim hangulatú óráknak.

A születés az édesanya és az édesapa számára is rendkívüli történés. Akik ezt közvetlenül átélik, azoknak így vagy úgy fontos emlékké válik. A szülés prevenciójához ezért az egyik fontos lehetőség a szülők saját születési élményének feldolgozása. Így az anya és az apa érzelmileg kevésbé van lekötve saját születésének érzelmi maradványaival. Figyelmüket, érzelmi odafordulásukat sokkal nagyobb mértékben tudják gyermekük szükségleteire irányítani, és ezáltal csökkentik születési traumáját.

A csoport előtt egy első beszélgetést folytatunk az új jelentkezőkkel. A csoport után még hosszabb ideig, hónapokig, akár évekig zajlik az „emésztés”. Ennek során újabb emlékek bukkanhatnak fel, és megtörténhet, hogy mindez érzelmileg igénybe vesz minket. Ez természetes következmény, melyről tudomást kell vennünk, időt kell ráfordítanunk. A tréninget követően egy hónappal csoportmegbeszélést tartunk a tréningen átélt élmények utógondozása céljából.
A részvétel olyanok számára javasolt, akik vállalják, hogy a csoport után még fél évig konzultatív vagy terápiás kapcsolatban maradnak a Kheiron Központ munkatársaival.

Gyakorlati tudnivalók

A tréning időpontja: 2018. augusztus 1-4.
Kezdés: csütörtökön 10 órakor, befejezés vasárnap 15 órakor.
Az utótalálkozó helyszínét és időpontját a csoport végén közösen egyeztetjük.

Résztvevők: A csoport létszáma 10-16 fő.

Csoportvezetők:
A csoportot vezeti Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta három asszisztenssel.

Díjak:
Szállás díja 3.600 Ft/nap, étkezés 3.400 Ft/nap
Csütörtök reggeli érkezéssel összes szállás és étkezési költség: 22.300.- Ft
Szerda délutáni érkezéssel összes szállás és étkezési költség: 26.800.- Ft

A csoport részvételi díja: 64.000.- Ft, ami tartalmazza az első interjú díját is. A jelentkezést az első interjút követően 20.000.- Ft előleg befizetésével fogadjuk el. Akik másodszor jönnek a csoportra, kedvezményesen 42.000.- Ft részvételi díjat fizetnek, ami magában foglalja az előzetes beszélgetés díját is.

Helyszín: Domaszék, Piroska Panzió (Szeged körzetében)
http://www.eletmod-vendeghaz.hu/

A panzió 2-4 ágyas szobákkal rendelkezik, minden szobához tartozik fürdőszoba is. Úszómedence és tűzrakóhely is van az ápolt szép kertben. Tágas tereivel, szívélyes vendéglátókkal évek óta bevált helye csoportjainknak.

Megközelítés:
Az M5 autópályáról Budapest felől érkezve a Szeged Nyugat kijárónál Baja felé hajtunk le az 55 úton. Innen kb 50 m után Rúzsa táblánál Rúzsa irányába, jobbra fordulunk. Ezen az úton haladunk a tanyavilágban 5.5 km-t, a Piroska Vendégház táblát figyeljük a jobb oldalon. Ott erősen jobbra fordulunk, és a homokos jól járható földúton haladunk a Vendégházig. A parkoló a bal oldalon lesz, ott is tábla jelöli.

Étkezés:
Az étkezés vegetáriánus lesz, napi 3 főétkezés, plusz gyümölcs, sütemény.
Kávét külön kell fizetni, ez adagonként 120.- Ft.

Telekocsi:
A telekocsi azt jelenti, hogy az utiköltséget a sofőr szétosztja saját számítása alapján.
Amennyiben van 1-1 felesleges hely az autóban, kérlek jelezzétek a Kheiron Központ elérhetőségén.
Akik keresnek helyet autóban, szintén jelezzék, honnan indulnak. Egymás elérhetőségét megadjuk, így közvetlenül tudjátok majd egyeztetni egymással a részleteket.

Mobil használat:
A csoport ideje alatt nem javasolt sem a mobil, sem az internet használat. Ezt megkönnyíti az, hogy gyakorlatilag alig van térerő. Szervezzétek meg úgy távolléteteket, hogy ez ne okozzon problémát.

Életmód:
Javasoljuk, hogy a csoportot követő héten minél kevesebb plusz elfoglaltságod legyen, semmi komoly munkát ne végezz. Ha teheted, vegyél ki egy-két nap szabadságot. Az egész hétvégén kerüld a szeszesital vagy kábító anyagok fogyasztását, a nehéz ételeket és az éjszakázást. Fogyassz viszont több folyadékot.

Hozzunk magunkkal:
Puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk,
Füzetet, írószert,
Ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk,
elemlámpát, az éjszakai sétához.

Jelentkezés:
Kheiron Pszichológiai Tanácsadó és Oktató Központ
1061 Budapest, Hegedű u. 9. fszt. 3. 13. kapucsengő
Tel: (30) 552-9905
kheiron@transzperszonalis.hu