Oldalak

Egyéni ülések

Központunkban ez a megjelölés azt jelenti, hogy klienseink személyes beszélgetés keretében kapnak segítséget egy szakembertől. Előre megállapodnak abban, hogy a közös munkának mi a fókusza, milyen eredményt lehet várni tőle és milyen keretek között zajlik. A közös munka „keretei” azt sugallják, hogy egyfajta megállapodásról van szó, és ez így is van, a pszichoterápiában ezt terápiás szerződésnek nevezik. A keretek rögzítése során a kliens és a segítő közösen meghatározza a következőket: a találkozások időtartama és rendszeressége, kölcsönös „jogok és kötelezettségek” és a díjazás. Ez a közösen kialakított megegyezés lehetőséget nyújt a személyes problémák biztonságos feltárására és megdolgozására.

A kliens helyett segítője nem tudja megoldani a problémáit, de a közösen végzett munka során változások indulnak el. A kliens belső folyamatában saját nehézségeire más szemszögből is rálát, tudatossága növekszik, fontos összefüggéseket ért meg élete egyes eseményei között, ezáltal egyes problémái (látszólag) szinte maguktól oldódnak meg, míg más akadályok legyőzéséhez új eszközöket fejleszt ki.

Meg szokták különböztetni a személyiségfejlesztést, az önismereti munkát és a pszichoterápiát egymástól. Ennek a keretek szempontjából nagy jelentősége van, nem mindegy, hogy melyik szakember milyen módszerekkel, milyen képzettséggel dolgozik, mit helyez a fókuszba. Mindennapi életünk szempontjából azonban tudnunk kell, hogy bármiféle önismereti munka során fejlődik személyiségünk, és egyúttal bizonyos gyógyító hatása is van ennek. Másrészt bármiféle problémánk van, szenvedést élünk át és úgy érezzük, hogy életünk nem működik elég jól, akkor az egyik lehetőség, hogy pszichoterápiára vállalkozunk. Ez a krízis egyúttal kiindulópontja személyiségfejlődésünk következő szakaszának, és természetesen önismeretünk jelentősen növekszik ennek során.

Ezért a következő leírásokban nem emeljük ki külön a pszichoterápia vagy a tanácsadás személyiségfejlesztő hatását és az önismereti munka jelentőségét, hanem ismertnek tekintjük ezek összefüggését.