Oldalak

Egyéni pszichoterápia

Pszichoterápiát klinikai szakpszichológusi és pszichoterapeuta képesítéssel rendelkező munkatársaink végeznek. Ez akkor javasolt, ha mélyebb önismereti és/vagy gyógyító munkát igényel valakinek a problémája, érdeklődése. Nem lehet egzakt határokat húzni a tanácsadás és pszichoterápia, önismereti és gyógyító munka között, inkább tendenciákat jelölhetünk meg.

Néhány olyan probléma, amely indokolja az egyéni pszichoterápia elkezdését:

Krízishelyzet: fizikai panaszokkal vagy erős érzelmekkel járó élethelyzet, melyben a személy nehezen tudja elképzelni, hogy egyedül megoldásra fog jutni. Krízishelyzet beállhat életutunk olyan nehéz pontjain, mint például a válás, haláleset, kapcsolati vagy munkahelyi változások. Látszólag minden indok nélkül is felmerülhet egy olyan belső állapot, melyet alkalmazkodási nehézségek, mély szenvedésélmény, kilátástalanság érzés kísérhet. Ezek közül a legsúlyosabb az öngyilkosság gondolata. Amennyiben ez az állapot olyan súlyú, hogy állandó felügyeletet igényel, javasoljuk a kórházi lehetőségek igénybevételét. Ha azonban a mindennapi élet megtartott, az egyéni pszichoterápia megfelelő irány lehet.

Olyan problémák megoldása, melyek körültekintő és hosszabb, részletesebb megközelítést igényelnek. Az ilyen munka időtartama gyakran meghaladhatja az 50 órát, de nem ritka a hosszú éveken keresztül tartó feltáró, gyógyító terápia sem.

Olyan pszichoszomatikus betegségek esetén is javasolt az egyéni pszichoterápiás megközelítés, melyek testi tünetekben nyilvánulnak meg, de az okok között a tartós lelki megterhelés, szorongás, rosszul kezelt stresszhelyzetek, fel nem dolgozott harag és személyes félelmek is szerepelnek. Gyakran foglalkozunk daganatos betegekkel, a tápcsatorna fekélybetegségeiben szenvedőkkel, asztmás, allergiás, krónikus ízületi gyulladásos betegekkel. Szinte lehetetlen felsorolni mindazokat a betegségeket, melyekkel fordultak már hozzánk, és ahol a terápiák jelentős részénél a betegség stagnálását vagy éppen javulást, gyógyszermentességet tudtunk elérni. Ilyenkor javasoljuk azt is, hogy az egyéni terápiát egészítsék ki a relaxáció gyakorlásával és később csoportos foglalkozásokkal. Különösen fontos megérteni ezeknek a betegeknek, hogy a kitartás, az éveken keresztül alkalmazott szelíd gyógymód hoz csak igazán tartós eredményt.

Spirituális válság esetén, amikor a mindennapi lét váratlanul új összefüggésbe kerül, és nehézzé válik, vagy lehetetlenné az alkalmazkodás a mindennapokhoz.

A belső spirituális fejlődés, a meditáció útjában álló akadályok elhárítása

Sok hozzánk forduló kliens abban keres segítséget, hogy hogyan tud életében nyugodtabb, harmonikusabb körülményeket kialakítani, szeretne bizonyos belső változásokat elérni, de hosszabb, akár éveken keresztül tartó próbálkozás után is elakad egy ponton.

Vannak, akiknek az életében már nincsenek szorító problémák, fenyegető helyzetek, jól tudják kezelni a helyzetek érzelmi oldalát is, de úgy érzik, hogy hiányzik életükből a ragyogás, a béke, a vonzalom. Valamilyen hiányt éreznek, mely már nem materiális, hanem létük egészét érinti. Keresnek valamit, maguk sem tudják, pontosan mit, filozófiai kérdéseik vannak és a lét értelmét kutatják.