Oldalak

A csoportmunkáról

A csoportmunka lehetőséget ad arra, hogy társas helyzetben éljük át és dolgozzuk fel az élményeket. Ebben az interperszonális térben másképp zajlanak a lelki folyamatok, mint a kétszemélyes helyzetben. Az egyik fontos különbség, hogy átélhetjük azt a mindennapi életben számtalanszor megjelenő helyzetet, amikor megoszlik a ránk irányuló figyelem, nem tudjuk szükségleteinket korlátlanul érvényesíteni. Gyakori érzelmi mintázat ilyenkor, hogy teljesen visszahúzódunk és visszafojtjuk érzéseinket, esetleg le is értékeljük önmagunkat. Egy másik mintázatot követve indulatosan vagy játszmázva harcolni kezdünk vélt vagy valós jogainkért. A csoport „mintha” helyzetében ezeket a mintázatokat lehetőségünk van felismerni és biztonságos környezetben korrigálni.

A csoport másik nagy lehetősége az együttességben és komplexitásban rejlik. Gazdagabb és kreatívabb, gyakran teljesen új folyamatok jelenhetnek meg a csoporttagok sokszínű egymáshoz kapcsolódása révén, könnyebben alakul ki az együttérző figyelem légköre. Így mód van arra, hogy az emberi kapcsolatok új formáit alakítsuk ki, megtanuljuk határaink egészséges megerősítését és feloldását a helyzetnek megfelelően.

Csoportjaink legnagyobb része saját élmények átélésén és feldolgozásán alapszik. Ehhez a következő módszereket használjuk: relaxáció, vezetett imagináció, rajzolás, encounter-, mozgás-, testmunka- és Gestalt-gyakorlatok. Az átélt élményeket részben a csoportban, részben egyénileg segítünk feldolgozni a megosztás, érzelmi lereagálás, szimbólumfejtés, álomelemzés, meditáció eszközeivel.

Mindig abból indulunk ki, ami itt és most van, és oda jutunk el, hogyan tudjuk reálissá alakított terveinket megvalósítani. Az egyes csoportok modulokká rendezve egyéni utunk igényei szerint segítenek elvezetni a testi-lelki kibontakozáshoz, egészséghez. A cél „csak” annyi, hogy egy békésebb, derűsebb, kreatívabb, energiával teltebb állapotba jussunk, miközben a környezetünkkel is harmonikusabb és élőbb lesz a kapcsolatunk.

A pszichoterápiás gyakorlatban önismereti csoportról szoktunk beszélni. Ez azt jelenti, hogy a csoportban szerzett tapasztalatok alapján változik az önmagunkról alkotott képünk, és változnak azok az érzelmi mintázatok, amelyek ennek mögöttes rétegeiben húzódnak meg. Mind a tudatos, mind a tudattalan szférában belső átalakulások zajlanak, és ennek eredményeképp viselkedésünk érettebbé válik, miközben hangulatunk is oldódik.