Oldalak

Születni

SZÜLETNI….

Születésünk kétségtelenül a legnagyobb változás életünkben, magzatból emberré válunk, el kell hagynunk egyetlen korábban ismert életterünket, a védő, tápláló, melengető anyaméhet. Új élethelyzetben találjuk magunkat, alkalmazkodnunk kell a külső világ más, eddig ismeretlen feltételeihez. Hiába vagyunk csöpp újszülöttek, ez ugyanúgy stresszhelyzet, életfeladat, gyászmunka és tanulás, mint felnőtt korunkban. Lelki trauma akkor lesz a születés élményéből, ha nem tudjuk a maga idejében, azaz csecsemő korunkban feldolgozni.

Az elmúlt évszázadban a szülészeti gyakorlatban végbemenő változások a természetes születést biológiailag biztonságosabbá tették. Ugyanakkor az édesanya, de különösen az újszülött lelki igényeit ritkán veszik figyelembe, bár lenne rá mód. Az egészéges babának teljes mértékben az édesanyára van szüksége, bőr-bőr kontaktusban tud fiziológiásan legjobban megnyugodni, és ezáltal alakul ki az egészséges kötődés a családtagok között.

A szülést követő órák és napok során különösen fontos, hogy milyen hatások érik az újszülöttet, hiszen ez az alkalmazkodás első, legfontosabb szakasza. Ha ebben és az ezt követő időszakban a baba nem tudja elegendő mértékben feldolgozni az őt ért élményeket, akkor a születés lelki traumája súlyosbodik.

A születés azonban olyan mély, hozzáférhetetlen, és annyira meghatározó jelentőségű lelki folyamattal jár, hogy az itt átélt traumákat alig tudjuk elkülöníteni egyéniségünk alapvető vonásaitól. Éppen ezért a felnőttek születési traumájának gyógyítása olyan újszerű terápiás terület, melyre szerte a világon még kevés figyelmet fordítottak. Ezért izgalmas belső utazás megismerkedni születésünk titkaival előadásainkon, csoportjainkon.

A születés lelki élményeinek pszichológiai kutatása során feltárt eredmények segíthetik a szülőket abban, hogy figyelembe tudják venni érkező kisbabájuk lelki szükségleteit is. A kórházi szakemberek is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a baba-barát szülészeti módszerek iránt.