Oldalak

Csoportleírások

Ki segít a segítőnek?
segítő szakmai énünk fejlesztése
40 órás hétvégi kiképző csoport segítő foglalkozásúaknak

Hallgatni-meghallgatni
A segítő beszélgetés módszertana
70 órás hétvégi kiképző csoport segítő foglalkozásúaknak
 
 
Ki segít a segítőnek?
segítő szakmai énünk fejlesztése
40 órás hétvégi kiképző csoport segítő foglalkozásúaknak

A képzésen szemügyre vesszük legfontosabb „munkaeszközünket”, személyiségünknek azt az oldalát, mellyel nap mint nap együttérzéssel és felelősséggel tudunk mások felé fordulni. Mint minden, ez az „eszköz” is karbantartást igényel, hogy hatékonyabban tudjunk segíteni, tanítani, gyógyítani. Ezen túl időnként szükség van arra is, hogy lényünk mélyebb forrásai felől feltöltsük elhasználódott energiaraktárainkat. Mindehhez a transzperszonális pszichológia elméleti kereteit és módszertanát alkalmazzuk.

A képzés három hétvégéjén a középpontban a következő két önismereti kérdés áll: mi motivál a segítésre és hogyan válhatok olyan segítővé, aki saját elvárásainak is megfelel? Minden egyes hétvégén egy-egy rövid, sajátélményű, a témát érintő vezetett imaginációs gyakorlat kerül sorra, melynek feldolgozása megosztással és rajzolással történik. A segítés témájának elméleti feldolgozása probléma-orientált, kiscsoportos beszélgetések és közös tanulás keretében zajlik. Mindez különböző helyzetgyakorlatokkal és a saját segítő szerepünkre vonatkozó élmények feldolgozásával egészül ki.

A képzésre egyaránt jelentkezhetnek önkéntes segítők és szakmai képzettséggel is rendelkezők: tanárok, ápolónők, szociális ügyintézők, orvosok, gyógypedagógusok, asztrológusok, grafológusok és fiatal pszichológusok. Mivel a képzés az általános emberi készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, a sokféle szakmából és élethelyzetből érkező résztvevők között izgalmas együttgondolkodás, pozitív hangulatú, elfogadó légkör alakul ki, melyben a résztvevők legalább annyit tanulnak egymástól, mint a vezetőtől.

A képzés ideje: A képzés 3 hónapon keresztül, havi egy hétvégén lesz,
pénteken 16-21, szombaton 9-18 óráig.
Az új jelentkezőkkel első interjút készítünk. A képzés elvégzéséről tanúsítványt adunk ki.
A képzést Orosz Katalin klinikai szakpszichológus vezeti.
 
 
Hallgatni-meghallgatni
A segítő beszélgetés módszertana
70 órás hétvégi kiképző csoport segítő foglalkozásúaknak

Minden segítő foglalkozásnak, legyen az tanító, gyógyító, tanácsadó, vezető vagy gondozó, lényegi kérdése maga a segítő kapcsolat. Tud-e a segítő hallgatni, jelen lenni úgy, hogy a másik érezze a teljes figyelmet, és tud-e meghallgatni, hogy a másik a saját megoldását találhassa meg?

A tréningen elsősorban a gyakorlatra fektetjük a hangsúlyt, a készségek, képességek fejlesztése mellett a személyes hatékonyság javítása áll a középpontban.

Két alapvető témánk egyike a humanisztikus pszichológia által kidolgozott empátia, megértés és kongruencia hármasa. A másik a transzperszonális szemlélet tudatosítása és aktív használata a kapcsolatban. Többek között ide tartozik a kölcsönös növekedés elve, vagy olyan szellemi képességeink fejlesztése, mint az inspiráció, a kreativitás, a humor vagy az intuíció.